• Horarium
    eersteklas uitvaartverzorging op maat
    Horarium, eersteklas uitvaartverzorging op maat
  • Bel 0162-457130 / 06-13608032

Korte reacties

Horarium Uitvaarten

Henri van Gool
Korte Voren 5
4904 PV Oosterhout
tel. 0162-457130
mob. 06-13608032
www.horarium.nl
info@horarium.nl
KvK nr. 54222389
BTW nr. NL085508950B01
ABN-AMRO bank:
NL 18 ABNA 0615831605

Zeemansgraf 1,2,3 in Godsnaam

1, 2, 3 in Godsnaam


Deze woorden werden (en worden nog steeds) uitgesproken vlak voor een Nederlandse tewaterlating van een overledene in zee.

Volgens de Nederlandse wet is het nagenoeg onmogelijk om een zeemansgraf voor uw overleden dierbare te verzorgen. Alleen in een zeer bijzonder geval zou het toegestaan zijn.
Het overlijden zou dan aan boord van een, onder een Nederlandse vlag varend schip, moeten plaatsvinden, er zou geen mogelijkheid moeten zijn om binnen een redelijke termijn terug te varen, of de gezondheidstoestand aan boord moet in gevaar zijn en er zijn nog wat andere strikte regels waaraan voldaan moet worden. U begrijpt dat dit tegenwoordig niet meer voorkomt.

Wat nu als een zeemansgraf (of tewaterlating in zee) een sterke wens was of is?
Horarium Uitvaartservices maakt het mogelijk.

In Engeland luidt de wet met betrekking tot deze bestemming anders. Er zijn drie plaatsen uit de kust waar tewaterlatingen zijn toegestaan. Bij Needles, Isle of Wight, bij Tynemouth, North Tyneside en tussen Hastings en Newhaven aan de zuidkust. Deze twee plaatsen worden door Britse overheids- en milieu-instanties streng gecontroleerd. Er moet daarvoor ook telkens een vergunning voor aangevraagd worden bij DEFRA. Tevens zal er aan allerlei voorwaarden voldaan moeten worden, met betrekking tot de kist, de kleding maar ook de overledene zelf. Deze mag bijvoorbeeld niet gebalsemd zijn, en er moet een verklaring van de arts meegeleverd worden waarin staat dat de overledene vrij is van besmettelijke ziekten (in het Engels).
Ik heb connecties bij de Britannia Shipping Company, die zeemansgraven verzorgt. Samen met familie aan boord kan ik voor u zo'n zeer bijzonder afscheid verzorgen. De gewenste ceremonies, plechtigheden, afscheidsvieringen kunnen aan wal plaatsvinden, maar ook aan boord.

Het is een bijzondere, maar ook een veel duurdere bestemming dan begraven of cremeren. U kunt vrijblijvend bij mij prijzen opvragen.

Horarium Uitvaarten
Leven doet ieder op eigen wijze,
afscheid nemen eveneens.